23 juni 2011

Kolakakor


I familjen här i vita tornet i Högdalen gillar vi att fika. Det dricks kaffe och te, i tid och kanske framförallt i otid. Till detta gnaskas det vid utvalda tillfällen på kakor. När jag är lat, vilket jag ofta är, gör jag bara kolakakor, eller ingefärssnittar som man kanske också kan kalla dem. Det blir en bra shortbread-känsla, lite sirapsegt och himlans kryddgott. Helt i min smak. Här kommer alltså receptet på våra favoritkakor -

Slå på ugnen på 175 grader

100 g smör (eller mjölkfritt margarin om du verkligen måste)
1 dl strösocker
en knivsudd vanilj
1 tsk - 0,5 msk malen ingefära beroende på hur mycket smak du vill ha
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap

Handvevas kakorna så rör jag ut/vispar smöret och sockret och rör sedan ned de torra ingredienserna som blandats för sig. Skall det gå fort fort fort och hela härligheten rörs i hop i en matberedare (vilket går finfint såklart) tillsätt allt och kör tills degen är klar.

Forma degen till tre-fyra fingergrova längder på bakplåtstäckt plåt, använd en gaffel för att platta till längderna. Grädda i 12-15 min i mitten av ugnen tills det doftar ljuvligt i köket och längderna fått färg. Ta ut plåten och dela längderna i lagom stora snittar, gärna med en degskrapa i metall. Låt kakorna svalna, om du har tålamod till det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar