18 april 2012

Vänskapsbröd

Ur en kokbok singlade ett gulnat blad med ett handskrivet brödrecept. Oj, så länge sen det var jag bakade det här! Vad jag minns var det rätt ofta det här klassiska receptet praktiserades för att det var så himla enkelt. Det var nog i början av 80-talet - då jag fortfarande var ung och full av baklust. Att det är från förr-i-världen märks ju inte minst på anvisningen om "underugnen".

Dag 1. Häll i en bunke:

1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
2 dl lingonsylt
3 tsk kummin
3 tsk salt

Slå över 4 dl kokande vatten och låt stå över natten.


Dag 2. Slå över ytterligare 5 dl kokande vatten och rör om. Blanda 2 paket torrjäst med 18 dl vetemjöl och rör ner i bunken till lagom degkonsistens. Forma 2 eller 4 limpor och lägg i långpanna. Låt jäsa i underugnen medan den övre ugnen värms upp till 225 grader (ca 30 min). Grädda 15-20 minuter och låt kallna under bakduk.

3 kommentarer:

  1. Men om man nu inte har en underugn? Räcker det med att man jäser dem på köksbänken?

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera