Om oss



Heléne
Ägnar alldeles för lite tid åt matlagning. Snabbt, enkelt och blixtsnabbt är bra beskrivningar av både tidsåtgång och recept. Maträtterna tenderar att bli därefter. En vanlig taktik vid spisen är också att ta extra mycket av de ingredienser jag tycker om. Följderna av detta förhållningssätt (tänk curry, senap, sambal oelek) blir oftare mycket mer påfrestande än intressanta. Det är lättare att räkna upp vad jag äter och gillar än tvärtom. Listan med "tycker inte om" toppas dock av lök i alla dess former. För normala och matintresserade människor är jag nog rätt påfrestande.

Favoritingredienser: konserverade tomater, frysta gröna ärter, bönor, linser, pasta i alla former och kött.

Skulle vilja lära mig: steka den perfekta biffen, veckohandla, tycka om fisk.

Influenser: Jamie Oliver, Nigella Lawson med flera brittiska tv-kockar och matprat med vänner.

Matbloggar jag gärna läser: Inga alls faktiskt. Jag tänkte börja med den här.

Kokböcker jag använder: Hej Mat! (1972), Jamie Olivers recept-app, gratisrecept från butiker och på nätet.

Favoriträtter: Haremsgryta med kyckling och citron, Spagetti Carbonara, färsfyllda paprikor, Quiche Lorraine, bara för att ta några exempel från min begränsade repertoar.

>>><<<




Erika:
Tänker galet mycket på mat (skyller på mitt ungerska arv). Lagar gärna mat, lever med en butter bakande arkeolog som är en utmärkt matlagare trots att han inte tror det. Är galen i smaker - surt, lent, salt, starkt, sött och maträtter där de avlöser varandra och liksom framträder och kombineras på ett spännande sätt. Strukturer, smaker och råvaror är skoj. Är givetvis galet lat emellanåt. Då blir det kokt torsk, riven pepparot, kokt potatis, gröna ärtor och smör till middag. Lyllos mig. Äter i princip allt som någon lagt ned tid, kärlek, kunnande och omtanke för råvarorna och den som skall äta på.Gillar att sylta, safta, långkoka och dona.

Favoritingredienser: fryst fisk, paprikapulver (ungerskt!), linser, färska örter, olivolja, risnudlar och lök. Buljong och tofu.

Skulle vilja lära mig: Att göra sommarrullar, den perfekta nudelsoppan, den perfekta majonnäsen (som är grunden för allt?) och en hel massa saker faktiskt.

Influenser: Mamma, farmor och mina matlagningsbegåvade och beresta vänner! Anna & Fanny Bergenström

Matbloggar jag gärna läser:

Kokböcker jag använder: "Kärlek, timjan och oliver" av Anna Bergenström, "A Piece of cake" av Leila Lindholm

Favoriträtter:
Oerhört säsongsbundet! Just nu, sommarrullar, sallad på jordgubbar och fetaost med mera.