28 december 2012

Fröigt knäckebröd


Som säkert den sista mänschan i Sverige har nu även jag trillat dit på detta supergoda knäckebröd. Jag har nog aldrig ätit nåt så gott i brödväg!
  • 2 dl majsmjöl (inte Maizena)
  • 0,75 dl solrosfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2,5 dl kokande vatten
  • 0,5 dl olja
  • 1 tsk salt
  • flingsalt (strös över innan gräddning)

Sätt ugnen på 150°C varmluft. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll över kokande vatten och olja och rör om till en jämn massa. Häll den lösa massan på ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper över, kavla ut degen efter formen på bakplåtspappret. Strö över flingsalt. För jämna rutor skåras degen i lagom bitar innan gräddningen. Grädda i 45 minuter eller till brödet fått fin färg. 

16 december 2012

Gulaschsoppa


Vi lagade en värmande, mättande och otroligt god gulaschsoppa till middag. Det verkar finnas hur många olika recept på den här soppan som det finns familjer i hela Ungern. Men så här lagade vi vår soppa:

600 gr nötkött, typ grytbitar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater (500 gr)
1 köttbuljongtäring
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk mald kummin
1 tsk chilipeppar
1 liter vatten
1 spetspaprika
5 potatisar
1 morot
salt, peppar

Skär köttet i tärningar, 2,5 x 2,5 cm, och bryn till fin färg. Finhacka lök och vitlöksklyftor och bryn till löken är genomskinlig. Lägg kött och lök i en gryta. Blanda ner tomater, buljongtärning, tomatpuré, paprikapulver, kummin och chilipeppar. Häll på vattnet och låt koka upp. Sänk värmen och låt småputtra minst 1 timme (vår gryta stod nästan 2 timmar). Skala potatis och morot och skär i tärningar. Kärna ur paprikan och skär i små bitar. Tillsätt grönsakerna i grytan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. mer vatten och låt koka ytterligare 20 min. till potatisen är mjuk.