23 december 2011

Den godaste julkakan

Nä,. jag muckar inte med dig Heléne. Skall baka den någon dag här, verkar rasande gott. Men, den julkaka som jag har bakat de sista säg elva åren är en mäktig, traditionell fruktkaka som har allt - valnötter, sprit, kryddor och coctailbär. "What's not to love" Ok, jag är inte helt förtjust i de där illröda elakt söta bären - men kom igen, testa. De gör sitt!
Allstå - Julfruktkaka

Ugnstemp: 150 grader

150 g torkade fikon
1/2 dl torkade aprikoser
1 dl russin
0,5 dl rom/congnac/calvados eller liknande

Hacka frukten och låt den dra i en burk tillsammans med spriten i minst två veckor, gärna två dagar

ströbröd
200 g smör (mjukt)
3 dl socker
4 ägg
15 coctailbär (hackade)
1 msk kanel
0,5 tsk stötta kryddnejlikor
1 krm malen muskotnöt
rivet skal av en citron och en lime
2 nävar valnötter
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form.

Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggen ett och ett under vispning.
Tillsätt den torkade frukten, coctailbär, kryddor och citron samt limeskal. Krossa valnötterna i händerna och rör ned dem. Blanda bakpulver och mjöl separat. Vänd ned det och häll upp smeten i formen.

Grädda längst ned i ugnen i 1,15 min -1,5 h.

Låt gärna kakan vila över natten och servera med lättvispad grädde. Galet gott.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar