18 april 2012

Vänskapsbröd

Ur en kokbok singlade ett gulnat blad med ett handskrivet brödrecept. Oj, så länge sen det var jag bakade det här! Vad jag minns var det rätt ofta det här klassiska receptet praktiserades för att det var så himla enkelt. Det var nog i början av 80-talet - då jag fortfarande var ung och full av baklust. Att det är från förr-i-världen märks ju inte minst på anvisningen om "underugnen".

Dag 1. Häll i en bunke:

1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
2 dl lingonsylt
3 tsk kummin
3 tsk salt

Slå över 4 dl kokande vatten och låt stå över natten.


Dag 2. Slå över ytterligare 5 dl kokande vatten och rör om. Blanda 2 paket torrjäst med 18 dl vetemjöl och rör ner i bunken till lagom degkonsistens. Forma 2 eller 4 limpor och lägg i långpanna. Låt jäsa i underugnen medan den övre ugnen värms upp till 225 grader (ca 30 min). Grädda 15-20 minuter och låt kallna under bakduk.

14 april 2012

Riktigt små och goda småkakor

Jo. Den som bor i Stockholmsområdet och har tittat ut genom fönstret, eller redan varit ute i det fria i dag har troligtvis redan konstaterat att det är läge att hitta på Bra Saker att göra Inomhus.

Så, här kommer mitt tips. Från i går visserligen, och från början från Karins tips - men ändå. Jösses flickor vad goda de är, säger jag som både älskar shortbreads (smör+socker+mjöl=supergott) och kardemumma. Alltså, låt mig presentera! Kaka med kardemumma från ICA kuriren. (Det gör inget om ni åt äggen till frukost, de innehåller nämligen inga ägg - tänkte också kolla hur det blir på glutenfri finmix)





De har allt jag begär av en kaka. De är spröda, lagom stora och smakar finfint. Dessutom går de fint att göra i matberedare när man efter att ha provbakat en sats beslutar att baka en dubbel till med tanke på nästa helgs 8-års kalas.