30 oktober 2011

Söndagsmiddag

En av kycklingfavoriterna härhemma är Arlas Kyckling med parmaskinka och balmsamsås. Ett härligt recept som både är enkelt och vaansinnigt gott! Men då vi inte är så GI-inspirerade om söndagarna kör vi breda papardelle till istället för receptets förslag om "frästa grönsaker".

29 oktober 2011

Hos oss heter det inte kladdkaka

Vi kör alltid med ett recept som publicerades i DN för många år sen (Anna B?) betitlat "Tarte au Chocolat". Rekommenderas!

Ugn 200 C

100 gr mörk choklad
100 gr smör
50 gr mjöl (ca 1 dl)
150 gr socker (ca 1,5 dl)
3 ägg

Glasyr:
100 gr mörk choklad
80 gr vispgrädde (ca 3/4 dl)
10 gr smör

Smält chokladen och tillsätt smöret i klickar så att det också smälter. Rör ner socker och mjöl lite i taget. Tillsätt äggen ett och ett. Rör runt ordentligt så att smeten är helt slät. Grädda i smord och bröad form med löstagbar kant. Längst ner i ugnen knappt 30 min.

Häll vispgrädde och smör i en liten kastrull på medelstark värme. Tillsätt chokladen i små bitar. Rör om tills glasyren har en smidig konsistens.

När kakan svalnat glaseras den. Servera med vispad grädde.

7 oktober 2011

Bacon och linssallad med krutonger

Ganska ofta använder jag Jamie Olivers recept-app. Några recept är gratis sen kan man köpa till fler. Det är förhållandevis dyrt men man får många bra recept för priset. Iphonen har jag alltid med mig och därmed både inspiration och inköpslista när jag står och velar i mataffären. Min enda invändning är att instruktionerna i recepten kan upplevas som svårtydda då de presenteras moment för moment - man saknar överblicken. Jag tycker det blir rörigt ibland, rent ut sagt. Men det står man ut med för all den goda maten!

En riktig favvo-rätt från appen är Warm bacon & lentil salad with crispy croutons. Men tidsnödiga jag har förenklat den radikalt så den kan rivas av på knappt tio minuter. Jamies originalversion är såklart godare och mer förfinad, både i utförande och smak. Men ibland måste det bara gå fort och då funkar det här:

1 paket färdigtärnad bacon
1 tetra färdigkokta gröna linser
1 påse mixad sallad
färdiga krutonger på påse
dressing: 4 msk olivolja+2 msk balsamvinäger+1 msk rödvinsvinäger
timjan, salt och peppar

Fräs bacon snabbt på hög värme, blanda i de avrunna linserna och smaka av med timjan, salt och peppar.
Ställ pannan åt sidan och låt svalna. Lägg upp salladen i en stor skål. Häll över de ljumma linserna + bacon och dressingen. Blanda försiktigt. Avsluta med en näve krutonger.