18 september 2011

Äppelmuffins med smul


Vad gör man en söndag som denna? Jo, man tar i tu med skålen full av goda, lagom syrliga svenska äpplen. I synnerhet de som börjar sur-skrynkla sig lite indignerat. Man skalar dem, man följer nästan ett recept - förutom att man kanske steker äpplena i en lagom stor skvätt Calvados. Sedan äter man, och njuter att vad hösten har att erbjuda i smakväg.

Jag önskar mig en ugn med övervärme. Men de blev rätt goda,
dock inte så gyllensnygga som jag hade önskat..

10 september 2011

Dagens pasta

När det är lite deppigt finns det ingen bättre bot än att sitta under en filt, titta på Röda Nejlikan och äta Dagens Pasta. Än en gång ett recept som jag läst i en liten reklamfolder från nåt företag för länge, länge sen.
Här nedan skriver jag av precis vad det står i receptet. När jag själv lagar kan det bli vissa tillägg och avvikelser såklart. Men grunden är morötter och rökt skinka (precis som i en annan pastafavorit of mine).

4 portioner bandspagetti
100 g rökt skinka
1 morot
1 dl matlagningsgrädde
1,5 msk vetemjöl
3 dl stark buljong
svartpeppar

Koka pastan. Skär skinkan i tärningar och riv moroten grovt. Vispa ihop grädde och vetemjöl i en kastrull och låt det koka upp. Tillsätt buljong, skinka och morot. Låt koka sakta 3-5 minuter. Smaksätt med peppar.
Istället för skinka kan man ta korv, stekt kött eller kyckling och moroten kan bytas ut mot palsternacka eller lök (ryys).