17 juli 2011

Biff med sambal

Om man struntar i receptets anvisningar om att bryna och blanda och puttra saker och ting var för sig och istället kör ihop allt i en och samma stekpanna går den här middagen bokstavligen på 5 minuter.  Biff i sås med sambal från Arla 
I gengäld står jag gladeligen ut med all lök.

15 juli 2011

Lantlig surdegssmörgås med linser och grillad kyckling

Idag gör vi lyxiga mackor till middag. Men jag misstänker att jag tar nån liten genväg med en del moment. Receptet hittade jag iallafall på Spisa.

14 juli 2011

Paradpasta med rökt lax


Den här maträtten åt jag för första gången hos Markus och Sara på Grimslätt gård, jag tror att det var förra våren. Det går fort, det blir gott och man blir mätt. Den är dessutom vacker att se på och känns rätt festlig. Utmärkt bra att göra dagen efter ett kalas med kallrökt lax på bordet, om det blev några rester vill säga.

Till fyra hungriga behöver du:
1 bit kallrökt lax (ca 250g)
4 port pasta - grön tagliatelle blir snyggt, änglamarks färska fullkornspasta passar också bra
2 dl grädde
1 krm svartpeppar ut kvarnen
1-2 msk cognac, whisky eller rom
1/2-1 dl finhackad dill

Skär laxen i skivor och strimla hälften. Koka pastan. Koka även upp grädden, när den sjuder tillsätt svartpeppar, den strimlade laxen, spriten och låt koka ett par minuter. Rör ned dillen och smaka av.

Blanda ned den avrunna pastan i såsen och fördela laxpastan på tallrikar. Garnera med den sparade laxen och eventuellt några dillkvistar.

12 juli 2011

Läskande

Något som visade sig vara så himla gott att jag måste plita ned det här i all hast, är den här "shaken"! Tyvärr drack jag upp den innan jag hade sinnesnärvaro nog att ta en bild, så du får föreställa dig. Jag använde vår matberedare, men stavmixers och andra sorters mixrar fungerar säkert kalasbra.

Till ett stort glas eller två små behöver du ungefär 200g melon (i dag provade jag honungsmelon, men jag tror att vattenmelon är en hit också), ungefär 70g frysta hallon och en handfull färsk mynta. En skvätt pressad lime kan rekommenderas, och vill man ha en tunnare shake så spä den med mineralvatten.

(Kan tänka mig att det inte är helt fel med en skvätt rom i för den hågade.)

Häll den på termos och ta med ut på utflykten!

7 juli 2011

Hallomi, paprika och kryddig korv


Man kan tycka vad man vill om Nigellas matlagning, men den här rätten är verkligen bra. Både enkel, snabb och dessutom riktigt god. Jag fuskar dock och sliter åt mig vad kryddig korv som finns i mataffären. Funkar lika bra det om man använder tiden för tillagningen i ugnen till att blanda en sallad med mycket grönt.

6 juli 2011

Restaurang Erato i Katapola

För några veckor sedan åt jag middag på den här lilla restaurangen i byn Katapola på Amorgos. Och det var fantastiskt gott och trevligt i all sin enkelhet. Så om du stiger i land här och undrar vilken av restaurangerna längs kajkanten du ska välja - gå till Erato nästan längst ut till höger.

Läs mer om Amorgos på "Kalimera - ditt fönster till Grekland", en jättebra portal med tonvis av bra information om man ska ge sig ut och öluffa.

PS. Ja, så här var det ju. Egentligen. Jag fotade Eratos uteservering tidigt om morgonen när vi var på väg till färjan var bara för att jag inte skulle glömma bort var i hela Kykladerna jag åt den godaste pizzan jag ätit i precis hela mitt långa liv. Och det var jag ju lite för fin i kanten för att skriva först. Men nu vet ni.

5 juli 2011

Jordgubbskaka


Nu har det semestrats igen. I år med ständigt uppkoppad surfmobil genom alla Wi-Fi:s man numera har tillgång till nästan överallt. Så via en retweet kom jag i kontakt med receptet på Italian Strawberry Tart en afton. Sittandes i skymningen på en balkong vid Egeiska havet slukade jag varenda smula text och bild i blogginlägget - jamengud vilken snygg blogg överhuvudtaget! Så vad var väl en vidunderlig solnedgång i Medelhavet live jämfört med intensiv tankeverksamhet kring färska jordgubbar som trycks ner i kaneldoftande sockerkakssmet?  Jepp. Solnedgången 0 - Kakan 1. 

Väl hemma igen skred jag omedelbart till verket. Det var knappt så jag hann trampa ur flip-flopsen innan ugnen drogs igång och vispskålen rotades fram. Receptet var mycket trevligt. Bara jag räknat om alla mått var det enkelt att följa instruktionerna. Och visst. Kakan blev faktiskt god, kanel och jordgubbar funkar bra ihop. Allra godast var den nybakad och ljummen.