23 juni 2011

Matpaj till midsommar

En typ av rätt som jag inte riktigt brukar ge mig i kast med, man skulle t o m kunna säga att jag undviker den, är matpajen. Troligtvis är det oförtjänt, för det händer regelbundet att jag blir glatt överraskad - Västerbottenpaj kan ju exempelvis vara galet gott. De senaste åren har jag kanske gjort en eller max två pajer per år, men i dag bättrar jag på den statistiken ordentligt genom att göra två på en gång.

Pajskalet är gjort efter ett recept ur Anna och Fanny Bergenströms "Kärlek, timjan och oliver" på 75 g smör, 100 g kesella, 4 dl vetesmjöl och 1 ägg. Det blir en smidig och lättarbetad pajdeg som utan bekymmer låter sig kavlas ut till två pajbottnar som förgräddas på 200 grader i ca 10 minuter. Sedan blev det två lite olika fyllningar.

(< Pre ugn)

Den ena fick en fyllning av lätt uppfräst ruccola, färska örter (basilika, persilja och timjan), uppfrästa trattkantareller, hackade oliver och lätt rostade valnötter. Äggstanning med riven parmesan och prästost samt en försvarlig mängd cocktailtomater.

Den andra med samma slags äggstanning men med uppfrästa tomater, färska och soltorkade, fetaost och mängder av färsk, strimlad basilika.

Äggstanning till två pajer -
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl kesella
örtsalt
svartpeppar
ca 3 dl riven ost

Eftersom att ost är den buttre bagarens favoritlivsmedel, näst müsli, så tror jag att de kommer att gå åt i morgon. Glad St Hans på er, för midsommar var det ju som bekant häromdagen.

(< Post ugn)

Kolakakor


I familjen här i vita tornet i Högdalen gillar vi att fika. Det dricks kaffe och te, i tid och kanske framförallt i otid. Till detta gnaskas det vid utvalda tillfällen på kakor. När jag är lat, vilket jag ofta är, gör jag bara kolakakor, eller ingefärssnittar som man kanske också kan kalla dem. Det blir en bra shortbread-känsla, lite sirapsegt och himlans kryddgott. Helt i min smak. Här kommer alltså receptet på våra favoritkakor -

Slå på ugnen på 175 grader

100 g smör (eller mjölkfritt margarin om du verkligen måste)
1 dl strösocker
en knivsudd vanilj
1 tsk - 0,5 msk malen ingefära beroende på hur mycket smak du vill ha
2,25 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
2 msk ljus sirap

Handvevas kakorna så rör jag ut/vispar smöret och sockret och rör sedan ned de torra ingredienserna som blandats för sig. Skall det gå fort fort fort och hela härligheten rörs i hop i en matberedare (vilket går finfint såklart) tillsätt allt och kör tills degen är klar.

Forma degen till tre-fyra fingergrova längder på bakplåtstäckt plåt, använd en gaffel för att platta till längderna. Grädda i 12-15 min i mitten av ugnen tills det doftar ljuvligt i köket och längderna fått färg. Ta ut plåten och dela längderna i lagom stora snittar, gärna med en degskrapa i metall. Låt kakorna svalna, om du har tålamod till det.


22 juni 2011

Peaches!


Har du några recept som liksom lurar på dig? Som du har gått och småklämt på i flera år kanske utan att riktigt komma till skott, kanske har det bara inte varit rätt tillfälle. Den här pajen har varit ett sådant recept här hemma. I går tog den Buttre Bagaren tag i saken och bakade den. Får jag presentera - sour cream peach tart!

Persikorna får sjuda i en lag av vatten, rött vin, strösocker, citronskal, kanelstång, vanilj och kryddnejlikor i  ungefär 10 minuter och sedan kallna i spadet. Degen är en tart-deg på smör, ägg, vatten och mjöl samt lite socker. Fyllningen består förutom persikorna av äggulor, créme fraiche och vanilj.

Hela receptet hittar du i "Amerikas bästa pajer" av Jane Whitman Tierney.

Om man skall tycka något så tycker jag nog att vi skall prova den med svenska plommon istället för persikor. Det får vi testa i höst!

18 juni 2011

Monsieur Voung - when in Berlin

Jag vet att jag inte på något sätt är ensam om att fullständigt ha kärat ned mig i den här berlinska restaurangen som serverar vietnamesisk mat.Men jag vet också att jag skulle vara en betydligt sämre medmänniska om jag inte delade med mig av tipset. Alltid gott, alltid fräscht, alltid prisvärt! Nära Rosa Luxemburg Platz, i Mitte, Berlin. För mer info se hemsidan


Nudelsallad

Så, glid in - kika på tavlan över dagens rätter eller i den sparsmakade menyn. Beställ en uppfriskande shake - vi rekommenderar vattenmelonshaken eller den på hallon och thaibasilika. Njut, och beställ sedan i stort sett vad som helst att äta. Du kommer att bli nöjd.

10 juni 2011

Bästaste linssoppan


Den bästaste och godaste linssoppan lärde jag mig på hemkunskapen i plugget. En rätt som inte har ett endaste fel; den är god, snygg, snabb, billig och säkert nyttig med. Jag lagar den inte alls så ofta som borde. Den där lilla whiffen av citron som finns med i varje sked man slevar i sig... åh så gott det är! 


  • 1 gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl röda linser
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 lagerblad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk tomater (400 g)
  • 1/2 tsk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk timjan

Finhacka löken och fräs den mjuk i oljan i en stor kastrull. Tillsätt vatten, buljong, linser (sköljda), paprikapulver, lagerblad, salt, vitlök och tomater. Låt soppan småkoka ca 10 minuter. Smaka av med socker, citron och timjan.

5 juni 2011

Marcella Hazans tomatsås

När man söker på nätet efter Marcella Hazans Tomatosauce får man den ena entusiastiska träffen efter den andra. Eftersom receptet var så superhypat (och dessutom superenkelt) testade vi förra sommaren i semesterköket.
Första försöket var ingen större upplevelse. Men det berodde på att jag lagat efter vad jag såg på den här bilden och använde bara 1 burk tomater. Då smakade såsen bara smör med en tomattouch. Inte så kul. Så här ska det vara istället:
  • 800 gram hela skalade tomater (knappt två burkar)
  • 70 gram smör
  • 1 gul lök
Skala och dela löken i två delar. Häll tomaterna i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt smöret och lökhalvorna. Låt sjuda på svag värme i 45 minuter. Rör om då och då, mosa sönder tomaterna mot kastrullkanten. Smaka av med salt. Har du använt saltat smör behövs inte så mycket. Servera med spagetti och ev. riven parmesan.

Spagetti Amatriciana

Om jag bara skulle få laga en endaste pastarätt till i hela mitt liv så skulle jag säkert välja Spagetti Amatriciana i "min" version. Det här receptet fann jag i en av mormors Svensk Damtidning (!) i mitten av 70-talet. Tyckte det lät gott och sparade det. Var nog en av de första middagsrätterna som jag lagade och bjöd någon på som tonåring. När jag idag söker på Amatriciana hittar jag inga recept som innehåller selleri. Antagligen är det en styggelse för de äkta konnässörerna. Men den här varianten älskar jag:

  • 150 gram rökt skinka
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 burk krossade tomater
  • en stjälk selleri
  • salt, svartpeppar, olivolja
Skär skinkan i så små tärningar du någonsin kan och orkar. Hacka löken fint. Skär morötterna och sellerin i pyttesmå tärningar. Bryn hacket i en gryta med olivolja. Salta och peppra ordentligt. Häll på tomaterna och låt puttra medan du kokar spagetti.

Grapefrukt Campari

Förra sommaren lärde Kalle mig att blanda röd Campari med Grape Tonic. Fantastiskt gott med is och citron! Det blev sommarens stora succé.
Ikväll hade jag bara en färsk grape hemma. Så jag pressade den och blandade ungefär 50/50 med Campari. Tja, det funkade det också.

3 juni 2011

Citronsaft

Nu är det är varmt och jag kan blänga i mig hur mycket som helst av den här citronsaften. Glas efter glas med massor av is!
  • 5 citroner
  • 2 kg socker
  • 2 msk vinsyra 
  • 2 l kokande vatten
Tvätta citronerna - extra noga om de inte är ekologiska - och skär dem i skivor. Lägg i en stor bunke eller kastrull. Häll över socker och vinsyra. Häll över det kokande vattnet och rör om så sockret löser sig. Låt stå övertäckt över natten. Nästa dag klämmer du ur citronerna och silar ev. saften. Häll på flaskor som du förvarar kallt. När du är sugen på ett läskande glas späder du bara ut saften med vatten till egen smak.